Refacerea instalatiei electrice in apartament

Refacerea instalatiei electrice in apartament

Cu totii am locuit intr-unul din apartamentele “ceausiste” si stim foarte bine ca instalatiile lor electrice sunt cam depasite in ziua de azi. Odata cu o noua zugravire sau reamenajare se poate face si inlocuirea totala a instalatiei electrice si, de ce nu, extinderea acesteia.

Cel mai bine este ca instalatia sa fie trasa prin tuburi, daca o prinzi direct in zidarie va fi mai greu de schimbat pe viitor si nu se stie niciodata ce ganduri iti mai vin.

Inainte de a te apuca de treaba analizeaza cum vrei sa amenajezi fiecare camera in parte pentru a putea sti cate prize si aplice / becuri noi doresti sa instalezi. De asemenea trebuie sa te hotarasti daca doresti prize si intrerupatoare simple, duble sau mai mari. Tragi apoi  o linie pentru a stabili noile trasee. 

Pasul urmator ar fi cumpararea celor necesare: cablu electric pentru iluminat, prize, cutii de trecere, tablou electric, intrerupatoare, sigurante, doze, dulii si becuri . Trebuie sa stii cel fel de intrerupator doresti, pentru ca cel care comuta becurile separat necesita 3 fire. Prizele sunt de mai multe feluri - prinse in perete sau rigips, la fel si intrerupatoarele, iar dozele pentru zidarie si rigips sunt diferite. Sa nu uiti de prizele pentru TV si telefon (internetul este wireless).

Read more...

Cum se monteaza un aparat de aer conditionat

Recomandarea noastra este ca aparatul de aer conditionat sa fie montat de catre personal calificat pentru a beneficia de garantia oferita de producator. Dar daca totusi doresti sa montezi singur aparatul o sa incercam sa iti dam cateva sfaturi utile.

In primul rand sa vedem de ce anume ai nevoie:

 - unitate interioara + unitate exterioara
 - o teava de cupru izolata cu armaflex
 - furtun condens ignifug
 - banda matisata si banda izolier pentru izolarea traseului frigorific
 - o pereche de console vopsite electrostatic sau zincate (in mod normal vin cu aparatul de aer conditionat).

Presupunem ca te-ai decis deja in ce camera vrei sa montezi aerul conditionat, trebuie insa sa mai tii cont de cateva aspecte:

Read more...

Cum montam singuri o masina de spalat

Cum montam o masina de spalat

Montarea unei masini de spalat nu este chiar atat de grea pe cat poate parea la prima vedere. Avem insa nevoie pe langa masina de spalat pe care tocmai am achizitionat-o de un filtru anticalcar (este optional, dar pentru o functionare cat mai indelungata a masinii de spalat va recomand sa folositi si un astfel de filtru, mai ales ca este mai ieftin decat sa folositi „Calgon la fiecare spalare”, costa cam 50 de lei), o banda de teflon si o cheie franceza

Montarea propriu-zisa incepe cu desfiletarea celor trei suruburi din spatele masinii de spalat si astuparea gaurilor cu capacele de plastic gasite, de regula, in punga de plastic din cuva masinii de spalat. Pozitia finala a masinii de spalat trebuie sa fie pe o suprafata plana si sa nu fie lipita de mobilierul din camera sau de pereti. Evetual asezati masina pe un covor din cauciuc. Acesta ajuta la reducerea vibratiilor din timpul centrifugarii.

Furtunul de alimentare la apa se monteaza la apa rece. Cel mai bine este sa montati acest furtun la un robinet separat. Pentru aceasta puteti monta un teu la teava de apa rece. Filtrul de calcar, pe care va recomandam sa il folositi, se monteaza intre robinet si furtunul de alimentare cu apa al masinii de spalat.

Read more...

Cum se monteaza un aragaz

Primul pas este sa te asiguri ca ai tot ce iti trebuie:

  •  - doua chei franceze sau chei de tevi
  •  - un regulator de gaze - in cazul in care acesta nu a venit odata cu aragazul ai grija sa fie potrivit, de regula este de 20mbar si costa in jur de 50 ron
  •  - un racord flexibil - acesta trebuie achizionat separat si costa in jur de 40 - 90 ron,
  •  - niplu - face legatura dintre racord si conducta de gaze
  •  - o banda de teflon si garnituri - ar trebui sa vina odata cu regulatorul de gaze si racordul flexibil
  •  - si esentialul... aragazul.

Aragazul trebuie montat fara tensiune si fara nici un contact cu partile invecinate (pereti, pereti de caramida, etc.), distanta minima trebuie sa fie de 25 mm.

Inainte de a te apuca de montat aragazul inchizi robinetul de la sursa de alimentare. Apoi montezi niplul intre racordul flexibil si conducta de alimentare cu gaz care alimenteaza apartamentul. Se infileteaza regulatorul de gaze la conducta de alimentare a aragazului.

Read more...